Bijna-Energie-Neutrale Gebouwen (BENG)

De ontwikkeling van deze gebouwen

Kennisbank

In de afgelopen jaren heeft de focus op duurzaamheid in de bouwsector geleid tot de ontwikkeling van Bijna-Energie-Neutrale Gebouwen (BENG), die sinds 2021 als voorloper van het energieprestatiecoëfficiënt (EPC) is geïntroduceerd. Het doel van deze nieuwe standaard is om gebouwen te creëren die in principe geen netto energieverbruik hebben. Dit wordt bereikt door het compenseren van het energieverbruik van een gebouw en de bijbehorende installaties met opgewekte energie, voornamelijk afkomstig van zonnepanelen. Een essentieel kenmerk van BENG is de loskoppeling van de verschillende componenten, waarbij energieverlies door gebouwconstructies, energieverbruik en het aandeel duurzaam opgewekte energie afzonderlijk worden beoordeeld.

Eisen voor nieuwbouw

De BENG-indicatoren, zoals het energieverlies door de gebouwconstructie, het energieverbruik en het aandeel duurzaam opgewekte energie, worden bepaald aan de hand van de NTA 8800-richtlijnen. Nieuwbouw moet aan deze BENG-eisen voldoen, waarbij het energieverlies onder een vastgestelde waarde moet blijven. Deze waarden worden berekend aan de hand van complexe software die verschillende concepten integreert, zoals ventilatiesystemen, natuurlijke en mechanische luchttoevoer en -afvoer.

Geoptimaliseerde ventilatiesystemen

Een cruciale factor die bijdraagt aan het realiseren van BENG is de optimalisatie van ventilatiesystemen, waarbij diverse aspecten in overweging worden genomen, zoals aanwezigheidsregeling en CO2-sensoren. Het toepassen van geavanceerde regelingen kan resulteren in aanzienlijke energiebesparingen, die tot wel 70% van het totale energieverbruik kunnen verminderen. Hoewel initiële investeringen voor dergelijke systemen hoger kunnen zijn, is de terugverdientijd aanzienlijk, wat niet alleen gunstig is voor de energie-efficiëntie van het gebouw, maar ook voor het milieu.

Toekomstperspectief: Van duurzame ventilatie naar fossielvrije gebouwen

Ondanks de voordelen en de voortgang die is geboekt, blijft het een uitdaging om de BENG-eisen te realiseren, vooral voor kantoorgebouwen waar momenteel nog een minimale vereiste geldt van energielabel C. Samenwerking met adviesbureaus en installateurs blijft essentieel om de doelstellingen te bereiken en een duurzamere toekomst voor de gebouwde omgeving te verzekeren. Dit omvat niet alleen het verbeteren van ventilatiesystemen, maar ook het implementeren van duurzame koeling en verwarming, met als uiteindelijk doel het volledig elimineren van het gebruik van fossiele brandstoffen binnen gebouwen.

Wilt u meer weten?

Bent u geïnteresseerd geraakt in onze duurzame luchttechniek?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Over GMM Luchttechniek?

Wij zijn in ruim 60 jaar uitgegroeid tot specialist in luchttechniek. Van fabricage, levering en montage van luchtkanalen tot en met complete afzuig- en ventilatiesystemen. GMM Luchttechniek werkt met ervaren specialisten en draagt zorg voor het op juiste wijze verhelpen van uw stof-, damp- of ventilatievraagstuk.

Meer over GMM

Contact

Heeft u een vraag over dit artikel?

Neem contact met ons op. We maken graag kennis met u en vertellen alle in- en outs van ons werk.

Contact opnemen

Joop Winkster

Projectleider

Rutger Visch

Algemeen manager

Verder lezen

Alle items bekijken
Nieuws

Nieuwe CNC-machine voor KoolDuct-productie

Bij GMM Luchttechniek hebben we een nieuwe stap gezet in het optimaliseren van onze productieprocessen: de plaatsing van een gloednieuwe CNC-machine.

Lees verder
Nieuws
Swen, Dick en Floris | Functiewijziging

Een nieuwe fase voor GMM Luchttechniek

Met trots kondigen we een belangrijke stap in de ontwikkeling van GMM Luchttechniek aan.

Lees verder
Kennisbank

Innovatieve en duurzame luchttechnische oplossingen

Bij GMM Luchttechniek staan betrouwbaarheid, innovatie en duurzaamheid centraal in alles wat we doen.

Lees verder