Bijna-Energie-Neutrale Gebouwen (BENG)

De ontwikkeling van deze gebouwen

In de afgelopen jaren heeft de focus op duurzaamheid in de bouwsector geleid tot de ontwikkeling van Bijna-Energie-Neutrale Gebouwen (BENG), die sinds 2021 als voorloper van het energieprestatiecoëfficiënt (EPC) is geïntroduceerd. Het doel van deze nieuwe standaard is om gebouwen te creëren die in principe geen netto energieverbruik hebben. Dit wordt bereikt door het compenseren van het energieverbruik van een gebouw en de bijbehorende installaties met opgewekte energie, voornamelijk afkomstig van zonnepanelen. Een essentieel kenmerk van BENG is de loskoppeling van de verschillende componenten, waarbij energieverlies door gebouwconstructies, energieverbruik en het aandeel duurzaam opgewekte energie afzonderlijk worden beoordeeld.

Eisen voor nieuwbouw

De BENG-indicatoren, zoals het energieverlies door de gebouwconstructie, het energieverbruik en het aandeel duurzaam opgewekte energie, worden bepaald aan de hand van de NTA 8800-richtlijnen. Nieuwbouw moet aan deze BENG-eisen voldoen, waarbij het energieverlies onder een vastgestelde waarde moet blijven. Deze waarden worden berekend aan de hand van complexe software die verschillende concepten integreert, zoals ventilatiesystemen, natuurlijke en mechanische luchttoevoer en -afvoer.

Geoptimaliseerde ventilatiesystemen

Een cruciale factor die bijdraagt aan het realiseren van BENG is de optimalisatie van ventilatiesystemen, waarbij diverse aspecten in overweging worden genomen, zoals aanwezigheidsregeling en CO2-sensoren. Het toepassen van geavanceerde regelingen kan resulteren in aanzienlijke energiebesparingen, die tot wel 70% van het totale energieverbruik kunnen verminderen. Hoewel initiële investeringen voor dergelijke systemen hoger kunnen zijn, is de terugverdientijd aanzienlijk, wat niet alleen gunstig is voor de energie-efficiëntie van het gebouw, maar ook voor het milieu.

Toekomstperspectief: Van duurzame ventilatie naar fossielvrije gebouwen

Ondanks de voordelen en de voortgang die is geboekt, blijft het een uitdaging om de BENG-eisen te realiseren, vooral voor kantoorgebouwen waar momenteel nog een minimale vereiste geldt van energielabel C. Samenwerking met adviesbureaus en installateurs blijft essentieel om de doelstellingen te bereiken en een duurzamere toekomst voor de gebouwde omgeving te verzekeren. Dit omvat niet alleen het verbeteren van ventilatiesystemen, maar ook het implementeren van duurzame koeling en verwarming, met als uiteindelijk doel het volledig elimineren van het gebruik van fossiele brandstoffen binnen gebouwen.

Wilt u meer weten?

Bent u geïnteresseerd geraakt in onze duurzame luchttechniek?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Over GMM Luchttechniek?

Wij zijn in ruim 60 jaar uitgegroeid tot specialist in luchttechniek. Van fabricage, levering en montage van luchtkanalen tot en met complete afzuig- en ventilatiesystemen. GMM Luchttechniek werkt met ervaren specialisten en draagt zorg voor het op juiste wijze verhelpen van uw stof-, damp- of ventilatievraagstuk.

Meer over GMM

Contact

Heeft u een vraag over dit artikel?

Neem contact met ons op. We maken graag kennis met u en vertellen alle in- en outs van ons werk.

Contact opnemen

Martin Otten

Projectleider

Reinder Hofmeijer

Plaatsv. chef werkplaats

Verder lezen in de kennisbank

Alle artikelen bekijken

Gebouwbeheersysteem: De toekomst van efficiënt gebouwbeheer

Een GBS is een softwarematige oplossing waarmee verschillende faciliteiten in een gebouw centraal kunnen worden beheerd en gecontroleerd.

Lees verder

Luchtkwaliteit in kantoren: Het belang van een gezond binnenklimaat

Luchtkwaliteit in binnenruimtes speelt een cruciale rol in het welzijn en de gezondheid van degenen die er verblijven. De kwaliteit van de binnenlucht wordt beïnvloed door een verscheidenheid aan factoren, waaronder verontreinigingen.

Lees verder

Natuurlijke ventilatie: Duurzame oplossingen voor gezonde gebouwen

Natuurlijke ventilatie, een kernonderdeel van het Earth, Wind & Fire concept, gaat verder dan het eenvoudigweg openzetten van ramen. Het maakt gebruik van de intrinsieke krachten van aarde, wind en zon om de luchtkwaliteit in gebouwen te optimaliseren.

Lees verder