Bouwbesluit Ventilatie

Ontdek wat bouwbesluit ventilatie inhoudt en hoe GMM Luchttechniek daarin ontzorgt

Bouwbesluit ventilatie

GMM Luchttechniek wordt regelmatig benaderd door bouwbedrijven met vragen over het thema ‘Bouwbesluit Ventilatie’. Want; wat houdt dit precies in en op welke manier verhoudt ‘luchttechniek’ tot het bouwbesluit?

Voor alle mensen die iets te maken hebben met binnenruimtes is het bouwbesluit van belang wat betreft ventilatie en duurzaamheid. Deze eis geldt voor bedrijfseigenaren, verhuurders, maar ook voor alle overheidsgebouwen. In het artikel Bouwbesluit Ventilatie leggen wij uit wat het bouwbesluit voor u betekent en hoe GMM Luchttechniek u hiermee kan helpen.

Wat is het Bouwbesluit precies?

Om uitleg te geven over het thema ‘Bouwbesluit Ventilatie’ is het allereerst goed een korte beschrijving te geven van wat het Bouwbesluit in meer algemenere zin inhoudt. Het Bouwbesluit is een Nederlandse wetgeving die de bouwregelgeving voor alle nieuwe gebouwen en verbouwingen regelt. Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat de gebouwen veilig en gezond zijn voor de gebruikers en voldoen aan de minimale kwaliteitseisen op het gebied van brandveiligheid, constructie, luchtventilatie, daglicht, geluidsisolatie, energiezuinigheid en toegankelijkheid.

Het Bouwbesluit bevat voorschriften en richtlijnen voor het ontwerp, de bouw en het gebruik van gebouwen. Het is van toepassing op alle bouwwerken, zowel nieuwbouw als verbouw. Het Bouwbesluit heeft als doel het waarborgen van de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en duurzaamheid van gebouwen.

De regelgeving is vastgelegd in het Bouwbesluit 2012, dat in werking is getreden op 1 april 2012. Het Bouwbesluit wordt regelmatig aangepast om te blijven voldoen aan nieuwe eisen en ontwikkelingen op het gebied van de bouwtechniek en bouwfysica. GMM Luchttechniek werkt conform het bouwbesluit en is op de hoogte van de laatste vereisten die het Bouwbesluit stelt aan luchtventilatie in gebouwen.

Hoeveel m3 ventilatie bouwbesluit in kantoor of klaslokaal?

Meer concreet krijgen wij regelmatig de vraag hoeveel m3 ventilatie er volgens het bouwbesluit in verschillende ruimtes vereist is. Het Bouwbesluit 2012 schrijft voor dat er voldoende ventilatie moet zijn, in bijvoorbeeld kantoren en klaslokalen, om de gezondheid en veiligheid van de aanwezige medewerkers en leerlingen te waarborgen. De exacte hoeveelheid ventilatie die vereist is, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, het aantal personen dat zich in de ruimte bevindt en het gebruik van de ruimte.

In het Bouwbesluit 2012 worden de eisen voor ventilatie weergegeven in termen van luchtvolumestromen per uur, uitgedrukt in m³/h (kubieke meter per uur). Voor kantoren wordt in het Bouwbesluit een minimale ventilatie-eis gesteld van 3,44 m³/h per m² vloeroppervlak. Voor klaslokalen is de minimale ventilatie-eis hoger en bedraagt deze 8,5 m³/h per persoon.

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit de minimale eisen zijn volgens het Bouwbesluit. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden kan het nodig zijn om hogere ventilatievolumes te hanteren om de gezondheid en veiligheid van de gebruikers te waarborgen.

Bouwbesluit ventilatie: raadpleeg onze experts

“Als je het doet, doe het dan goed” is onze tip! De norm die het bouwbesluit stelt is niet voor niets een minimum. Door onze jarenlange ervaring met luchttechniek weten wij hoeveel goede luchtkwaliteit kan betekenen binnen gebouwen. Goede luchtkwaliteit kan namelijk de gezondheid, het welzijn én de productiviteit van uw werknemers verhogen.

Daarom raden wij altijd aan te voldoen aan een hogere norm, namelijk de gezonde kantoren klasse B. Deze gezonde kantoren klasse is een recent initiatief van de overheid om kantoren te stimuleren een gezond binnenklimaat te creëren. Deze norm zou volgens ons altijd het streven moeten zijn van eigenaren, omdat dit echt gezondheidsvoordeel oplevert voor medewerkers.

CO2-meters

De afgelopen jaren, door COVID en de hoge energieprijzen, krijgen mensen steeds meer aandacht voor ventilatie. Op scholen horen CO2 meters al standaard in de klas te hangen. De laatste tijd horen wij steeds meer verhalen van werknemers die zelf CO2 meters meenemen naar werk. Mensen hebben door wat de invloed van luchtkwaliteit op hun welzijn is en eisen gezonde lucht op hun werkplek. Een fundamenteel recht van de mens zou je zeggen, maar toch blijkt het in de praktijk vaak niet zo te zijn. Veel ondernemers en ambtenaren denken dat hun pand te oud is of dat goede ventilatie duur moet zijn en pakken het daarom niet aan.

Luchtkwaliteit verbeteren in bestaande bouw

Veel bedrijven en overheidsinstanties in bestaande bouw proberen in eerste instantie te voldoen aan de stijgende eisen wat betreft luchtkwaliteit door natuurlijk te ventileren. Werknemers zetten de ramen open om toch genoeg frisse lucht binnen te krijgen. Deze manier van ventileren heeft echter een groot nadeel.

Deze natuurlijke ventilatie betekent namelijk warmteverlies en dat gaat natuurlijk gepaard met hogere kosten. Voor bedrijven en kantoren kunnen zo de kosten flink oplopen. Een oplossing om energieverlies tegen te gaan in de bestaande bouw is een WTW-Unit, deze onttrekt warmte aan de lucht en gebruikt deze warmte om schone lucht te verwarmen.

Alhoewel deze vorm van mechanische ventilatie hogere installatiekosten heeft, levert het uiteindelijk toch meer geld op. Tijdens renovaties kunnen wij zelfs snelle oplossingen bieden voor het optimaliseren van de luchtkwaliteit in verblijfsgebieden. Zo zijn er vaak verschillende decentrale oplossingen die direct toepasbaar zijn in uw kantoor of verblijfsruimte! Vaak nemen wij als vuistregel: hoe groter de installatie, hoe kleiner de terugverdientijd.

Meer weten over Bouwbesluit Ventilatie?

Kortom, bent u ondernemer en wilt u gezonde lucht én geld besparen? Ga dan een stap verder dan het bouwbesluit, maak echt werk van uw luchttechniek en ga voor een gezond gebouw! Op korte termijn kan dit geld kosten, maar dit verdient u snel terug door kostenbesparing en meer comfort. Het is goed om na alvast na te denken over deze eisen voor u gaat (ver)bouwen. Neem snel contact met ons op en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden die GMM Luchttechniek u biedt!

Wilt u meer weten?

Bent u geïnteresseerd geraakt in onze duurzame luchttechniek?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Over GMM Luchttechniek?

Wij zijn in ruim 60 jaar uitgegroeid tot specialist in luchttechniek. Van fabricage, levering en montage van luchtkanalen tot en met complete afzuig- en ventilatiesystemen. GMM Luchttechniek werkt met ervaren specialisten en draagt zorg voor het op juiste wijze verhelpen van uw stof-, damp- of ventilatievraagstuk.

Meer over GMM

Contact

Heeft u een vraag over dit artikel?

Neem contact met ons op. We maken graag kennis met u en vertellen alle in- en outs van ons werk.

Contact opnemen

Ronald van Campen

Administrateur

Martin Otten

Projectleider

Verder lezen in de kennisbank

Alle artikelen bekijken

Gestandaardiseerd en flexibel ontwerp voor optimaal gebruik

Door standaardisatie en flexibiliteit in het ontwerp toe te passen, maken we het mogelijk om bestaande systemen eenvoudig aan te passen en te hergebruiken.

Lees verder

Innovatieve en duurzame luchttechnische oplossingen

Bij GMM Luchttechniek staan betrouwbaarheid, innovatie en duurzaamheid centraal in alles wat we doen.

Lees verder

Gebouwbeheersysteem: De toekomst van efficiënt gebouwbeheer

Een GBS is een softwarematige oplossing waarmee verschillende faciliteiten in een gebouw centraal kunnen worden beheerd en gecontroleerd.

Lees verder