Innovatie

Ontwikkelingen in de luchttechniek

De laatste jaren zien we een opmerkelijke trend in de bouwsector: gebouwen worden steeds beter geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Hoewel deze isolatie leidt tot energie-efficiëntie en comfort, heeft het ook de vraag naar ventilatiesystemen doen toenemen. In het verleden waren gebouwen vaak minder luchtdicht, wat natuurlijke ventilatie mogelijk maakte. Denk aan die charmante oude houten hutjes of de huizen uit de jaren 30, waar altijd wel een tochtje te voelen was. Tegenwoordig zien we echter steeds meer gebouwen, inclusief woningen, uitgerust worden met ventilatiesystemen.

Het Earth, Wind & Fire Concept

Onze inzet voor milieuvriendelijke gebouwen en een duurzamere toekomst wordt treffend geïllustreerd door de veranderingen in de bouwsector. Hierbij gaan efficiëntie en circulariteit hand in hand. Het Earth, Wind en Fire-concept omarmt bewuste keuzes over natuurlijke ventilatie, energie-efficiëntie en het verminderen van afval. Dit streven is niet alleen gunstig voor het milieu, maar draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving en een florerende economie. We hopen dat deze benadering uiteindelijk de norm wordt in de bouwsector van morgen.

Schone lucht in scholen

Scholen vormen hierbij een bijzonder interessant voorbeeld. Veel van deze gebouwen zijn oud, maar zelfs met een volle klas kan de CO2-concentratie binnen een half uur gevaarlijk hoog worden. Dit maakt ventilatiesystemen van cruciaal belang, niet alleen voor comfort, maar ook voor gezondheid en prestaties

Het belang van ventilatie

Ventilatie is niet langer een sluipkost op de begroting van bouwprojecten, maar een integraal onderdeel van duurzaam bouwen. Deze verschuiving is mede aangewakkerd door gebeurtenissen zoals de COVID-19-pandemie, waarin goede ventilatie als een preventieve maatregel werd erkend. Het belang van ventilatie strekt zich echter verder uit dan gezondheid; het heeft ook invloed op zaken als ziekteverzuim en productiviteit.

Minder verspillen door remontabele ontwerpen

Een ander belangrijk aspect van milieuvriendelijke gebouwen is het idee van remontabel ontwerp. In een ideaal scenario kan een gebouw in de toekomst worden gedemonteerd en hergebruikt. Dit geldt ook voor de installaties binnen het gebouw, zoals de luchtkanalen. Historisch gezien werden deze systemen op maat gemaakt, wat betekende dat ze vaak niet herbruikbaar waren na 15-30 jaar. Maten en specificaties waren te uniek. Tegenwoordig evolueren we naar standaardisatie en demonteerbaarheid. We ontwerpen luchtkanalen zodat ze gemakkelijk kunnen worden losgemaakt en hergebruikt in de toekomst. Hierdoor kunnen we een aanzienlijk deel van het systeem behouden en verminderen we verspilling.

Circulariteit

Hoewel het moeilijk zal zijn om 100% circulariteit te bereiken, richten we ons op het behouden van 70-80% van het materiaal. Dit vereist een verschuiving in ons denken en ontwerpen, waarbij we meer gestandaardiseerde componenten gebruiken. Zo kunnen we bijvoorbeeld luchtkanalen maken die gemakkelijk losgemaakt kunnen worden en opnieuw kunnen worden gebruikt. Een dergelijke benadering is al toegepast in projecten zoals de bouw van kinderopvang Nijntje in Vaassen, waarbij we tot 70% van het systeem kunnen standaardiseren, terwijl er nog steeds ruimte is voor maatwerk.

Wilt u meer weten?

Bent u geïnteresseerd geraakt in onze duurzame luchttechniek?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Over GMM Luchttechniek?

Wij zijn in ruim 60 jaar uitgegroeid tot specialist in luchttechniek. Van fabricage, levering en montage van luchtkanalen tot en met complete afzuig- en ventilatiesystemen. GMM Luchttechniek werkt met ervaren specialisten en draagt zorg voor het op juiste wijze verhelpen van uw stof-, damp- of ventilatievraagstuk.

Meer over GMM

Contact

Heeft u een vraag over dit artikel?

Neem contact met ons op. We maken graag kennis met u en vertellen alle in- en outs van ons werk.

Contact opnemen

Martin Otten

Projectleider

Alfons Prijs

Plaatsv. chef werkplaats

Verder lezen in de kennisbank

Alle artikelen bekijken

Gebouwbeheersysteem: De toekomst van efficiënt gebouwbeheer

Een GBS is een softwarematige oplossing waarmee verschillende faciliteiten in een gebouw centraal kunnen worden beheerd en gecontroleerd.

Lees verder

Luchtkwaliteit in kantoren: Het belang van een gezond binnenklimaat

Luchtkwaliteit in binnenruimtes speelt een cruciale rol in het welzijn en de gezondheid van degenen die er verblijven. De kwaliteit van de binnenlucht wordt beïnvloed door een verscheidenheid aan factoren, waaronder verontreinigingen.

Lees verder

Natuurlijke ventilatie: Duurzame oplossingen voor gezonde gebouwen

Natuurlijke ventilatie, een kernonderdeel van het Earth, Wind & Fire concept, gaat verder dan het eenvoudigweg openzetten van ramen. Het maakt gebruik van de intrinsieke krachten van aarde, wind en zon om de luchtkwaliteit in gebouwen te optimaliseren.

Lees verder