Pneumatisch transport

Door middel van luchtdruk (bulk)materiaal over afstand vervoeren

Bedrijven in de levensmiddelenindustrie en industriële techniek steken veel tijd in het verbeteren van hun productieproces. Ook zijn ze vaak opzoek naar manieren om hun proces efficiënter én effectiever te maken. Hierbij wordt vaak één onderdeel vergeten waar veel winst te behalen valt. Namelijk het transport van materiaal binnen het bedrijf. Pneumatisch transport is een toepassing om tijd, geld en energie te besparen! Daarom lichtten wij in dit artikel toe wat pneumatisch transport is, hoe het werkt en wat de voordelen van pneumatisch transport zijn.

Beweging door lucht

De term pneumatisch transport zal velen vreemd in de oren klinken, maar de betekenis is eigenlijk simpel. Pneumatisch betekent namelijk: door lucht in beweging gebracht. Dit is dan ook het principe van het pneumatisch transport. Door middel van luchtdruk wordt (bulk)materiaal over afstand vervoerd. Binnen een gesloten systeem wordt het materiaal door middel van een vacuüm of overdruk getransporteerd. Zo kunnen allerlei droge materialen snel, veilig en zuinig getransporteerd worden. Door het gesloten systeem is er geen risico op verontreiniging of restmateriaal.

Hoe werkt pneumatisch transport?

Het simpele antwoord: luchtdruk.
Het uitgebreidere antwoord is dat door middel van negatieve (vacuüm) of positieve (druk) luchtverschillen materiaal verplaatst wordt van A naar B. Het pneumatisch transport vindt hierom plaats in een afgesloten circuit. Hierdoor wordt materiaal zo efficiënt mogelijk verplaatst over grote en kleine afstanden.

Variabele toepassing

Eén van de grote voordelen van pneumatisch transport is dat het specifiek voor een klant ontworpen kan worden. Afhankelijk van het te transporteren materiaal, de af te leggen afstand, beschikbare ruimte, kosten en veiligheidseisen kan er een klantspecifiek ontwerp gemaakt worden. De toepassing van pneumatisch transport is dus afhankelijk van product- en proceseisen. Afhankelijk van de eisen kan er gekozen worden voor vacuümtransport of overdruk transport. Het verschil tussen beide vormen van pneumatisch transport leggen we hieronder kort uit!

Vacuüm

Vacuüm pneumatisch transport is geschikt voor alle materialen waarbij blootstelling aan machine, mens en milieu onwenselijk is. Door de onderdruk (vacuüm) is dit de schoonste en veiligste manier van transport, dit maakt het juist zo geschikt voor het transport van kritieke materialen. Dit type pneumatisch transport is daarom geschikt voor de levensmiddelen industrie, maar ook voor het verplaatsen van andere poeders en granulaten.

Overdruk

Bij een pneumatisch overdruksysteem stuwt materiaal door overdruk door het systeem. De stuwende werking maakt het overdruksysteem geschikt om zwaardere en/of minder kritieke materialen te transporteren. Door de drukverschillen te verhogen kunnen zelfs stenen of cement via leidingen getransporteerd worden. Deze toepassing is uitermate geschikt voor het automatiseren van het verwijderen van restafval bij een arbeidsproces, zoals ijzeren zaagresten en steengruis. Het is natuurlijk ook geschikt voor het simpelweg verplaatsen van materiaal.

Waarom pneumatisch transport

Voor veel bedrijven is het vervoeren en verplaatsen van (bulk)goederen en poeders een tijdrovende bezigheid. Het personeel is vaak op andere plekken nodig en het daarom schiet deze klus er bij in. Hiervoor is het pneumatisch transport de perfecte oplossing. Pneumatisch transport maakt het namelijk mogelijk met minder mensen, in minder tijd én tegen lagere kosten je materialen te transporteren.

Verschillende materialen

De gedachte dat pneumatisch transport alleen voor poeders is, is achterhaald. De mogelijkheden van pneumatisch transport zijn eigenlijk eindeloos! Het is namelijk mogelijk te variëren in grootte, snelheid en luchtdruk. Hierdoor kunnen allerlei goederen in grote en kleine volumes op een veilige en efficiënte manier vervoerd worden. Zo maakt juist het gebruik van luchtdruk pneumatisch transport zeer flexibel toepasbaar. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld: levensmiddelen als rijst, graan, koffie, maar dus ook poeders en granulaat. Ook voor zwaardere materialen als verschillende soorten ijzer en bijvoorbeeld steen is het mogelijk pneumatisch transport te ontwerpen.

Samenvattend

Al met al biedt pneumatisch transport legio mogelijkheden voor het verplaatsen van materialen binnen bedrijven. Door de verschillende toepassingen is het ook nog eens geschikt voor bijna alle materialen. Juist deze brede toepassing en flexibele bouwmogelijkheden maakt pneumatisch transport een garantie op veilig, efficiënt en effectief transport.

Voordelen pneumatisch transport

Pneumatisch transport heeft verschillende voordelen ten opzichte van klassieke transportatiesystemen. Denk hierbij aan:

  • Energiezuinig
  • Minder arbeidsintensief
  • Hoogste veiligheidseisen
  • Zeer nauwkeurig
  • Hygiënisch

Over GMM Luchttechniek?

Wij zijn in ruim 60 jaar uitgegroeid tot specialist in luchttechniek. Van fabricage, levering en montage van luchtkanalen tot en met complete afzuig- en ventilatiesystemen. GMM Luchttechniek werkt met ervaren specialisten en draagt zorg voor het op juiste wijze verhelpen van uw stof-, damp- of ventilatievraagstuk.

Meer over GMM

Contact

Heeft u een vraag over dit artikel?

Neem contact met ons op. We maken graag kennis met u en vertellen alle in- en outs van ons werk.

Contact opnemen

Joop Winkster

Projectleider

Ronald van Campen

Administrateur

Verder lezen in de kennisbank

Alle artikelen bekijken

Gebouwbeheersysteem: De toekomst van efficiënt gebouwbeheer

Een GBS is een softwarematige oplossing waarmee verschillende faciliteiten in een gebouw centraal kunnen worden beheerd en gecontroleerd.

Lees verder

Luchtkwaliteit in kantoren: Het belang van een gezond binnenklimaat

Luchtkwaliteit in binnenruimtes speelt een cruciale rol in het welzijn en de gezondheid van degenen die er verblijven. De kwaliteit van de binnenlucht wordt beïnvloed door een verscheidenheid aan factoren, waaronder verontreinigingen.

Lees verder

Natuurlijke ventilatie: Duurzame oplossingen voor gezonde gebouwen

Natuurlijke ventilatie, een kernonderdeel van het Earth, Wind & Fire concept, gaat verder dan het eenvoudigweg openzetten van ramen. Het maakt gebruik van de intrinsieke krachten van aarde, wind en zon om de luchtkwaliteit in gebouwen te optimaliseren.

Lees verder