Subsidie op luchttechniek

Duurzaamheid en betaalbaarheid gaan hand in hand

Duurzame luchttechniek hoeft niet altijd duur te zijn. Gecertificeerde luchttechniek staat garant voor een optimaal woon- en werkklimaat. Door subsidies kunt u al verduurzamen tegen geringe meerkosten. Is investeren in gecertificeerde duurzame luchttechniek iets voor u?

Hierover spreken wij Jasper van Benthem. Van Benthem kwam na zijn studie economie, met een specialisatie in vastgoed & makelaardij, terecht bij Subvention. Subvention voorziet al sinds 1998 van onafhankelijk subsidieadvies. Zij kennen dus alle ins-en-outs van subsidies.

Wat doet Subvention

Als onafhankelijk subsidieadviseur begeleiden wij ondernemers door te kijken naar subsidies in de breedste zin van het woord. Wij verkennen alle mogelijke subsidie- en financieringsmogelijkheden voor onze klanten en kijken naar de kansen en mogelijkheden die er zijn binnen een plan of budget. Zo zijn we veelzijdig. Eigenlijk zijn wij de schakel tussen de architect, de bouwkundige en de financiële mensen. Wij kijken mee en onderzoeken waar er voordeel te creëren valt voor de opdrachtgever.

Veel klanten komen via doorverwijzing van bijvoorbeeld hun aannemer bij ons terecht. Als GMM Luchttechniek bijvoorbeeld een offerte uitbrengt verwijzen ze eigenlijk standaard naar ons. Als zo’n klant zich bij ons meldt proberen wij altijd zo snel mogelijk om tafel te komen. Dan kunnen wij meekijken: wat is eigenlijk het primaire plan van de investeerder? Aan de hand van wat de klant wil kijken we dan naar de mogelijkheden. Zo vinden wij op basis van de technische en financiële wensen altijd een voordelige oplossing.

Welke mogelijkheden biedt subsidie?

Vaak komen wij er in gesprekken achter dat men wel duurzaam wil (ver)bouwen, maar niet weet wat financieel haalbaar is. Mensen weten vaak niet welke subsidies er zijn en hoe zij hier gebruik van kunnen maken. Wij kunnen vaak snel in kaart brengen welke subsidies en regelingen relevant zijn.

Uiteindelijk hangt de mogelijkheid tot subsidie af van de mate van certificering van het gebouw. De certificering bepaalt namelijk op welke subsidie aanspraak gemaakt kan worden en dus welke kosten subsidiabel zijn. Een compleet gecertificeerd gebouw (BREEAM of GPR) levert het meeste op, maar is soms door de hogere totaalkosten niet haalbaar. Dan kijken we naar het certificeren van de losse componenten, ook daarvoor zijn er voldoende mogelijkheden. Zo kan ook een relatief kleine ingreep al subsidiabel zijn. Vanwege de variatie in vraag zoeken wij altijd naar de ideale mix tussen geldelijke subsidies, energieopwekkingssubsidies, fiscale regelingen en bijzondere financieringen (bijvoorbeeld een groenlening).

“De keuze voor duurzame bouw is vrij simpel, het brengt voordelen met zich mee in de vorm van fiscale subsidies en goedkopere financieringsvormen.”

Luchttechniek en duurzaamheid

Bij duurzaamheid hoort luchttechniek: goede luchttechniek is namelijk duurzaam en bespaart op de energierekening. Schone en gezonde lucht is beter voor de prestaties van mens en proces. Duurzame luchttechniek heeft een minimaal energieverlies en vergroot de leefbaarheid van een pand.

Wij merken dat er veel vraag is naar duurzame luchttechniek. Als adviseur zoeken wij voor klanten naar een betaalbare combinatie van ingrepen. Duurzame luchttechniek is vaak goed te combineren met andere verduurzamende ingrepen en is subsidiabel. Zo kan duurzame luchttechniek geld vrijmaken voor een grotere verbouwing.

De subsidies op luchttechniek zijn afhankelijk van de zogenaamde luchtdichtheidsklasse. Luchttechniek is subsidieerbaar bij een certificering met luchtdichtheidsklasse LUKA C. Het grote voordeel van luchttechniek van GMM Luchttechniek? GMM Luchttechniek is LUKA gecertificeerd, daarom is duurzame luchttechniek van GMM Luchttechniek bijna altijd subsidiabel.

Fiscale subsidies

Met name fiscale subsidieregelingen zijn van belang voor de luchttechniek. Bijvoorbeeld een energie-investeringsaftrek: deze wordt vaak gebruikt bij grotere projecten in combinatie met BREEAM en GPR. Deze duurzaamheid labels worden gebruikt om aan te tonen hoe duurzaam vastgoed is. Een bepaalde score geeft een duurzaamheidswaarde aan. Hoe hoger deze waarde, hoe meer subsidie en hoe duurzamer het pand.

“GMM Luchttechniek is LUKA gecertificeerd, daarom zijn hun luchtkanalen bijna altijd subsidiabel.”

Goede luchttechniek levert meer op dan subsidie

Men vergeet vaak dat niet alleen de subsidie geld oplevert. De overheid subsidieert deze luchttechniek niet zomaar, het is daadwerkelijk duurzaam en energiezuinig. Naast een directe besparing door de subsidies bespaar je dus ook op langere termijn geld. Duurzaam (ver)bouwen levert zo veel meer op dan subsidie alleen:

Voor de investeerders:

  • Zeer laag energieverbruik
  • Betere uitstraling
  • Waardeverhoging pand
  • Hogere huuropbrengsten

Voor de gebruikers:

  • Meer comfort
  • Gezondheidsvoordelen
  • Verhoogde productiviteit
  • Lagere exploitatiekosten
  • Aantrekkelijkheid van een modern en duurzaam pand

“Duurzame bouw is aan de voorkant misschien wat duurder, maar aan de achterkant pluk je er de vruchten van!”

Goede luchttechniek is door subsidie mogelijkheden niet alleen betaalbaar, maar verhoogt het comfort en verlaagt uw kosten! Deze voordelen gelden niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande bouw.

Toekomst

Van Benthem voorziet in de toekomst nog meer mogelijkheden. Vooral op het gebied van circulariteit liggen er grote kansen. De overheid subsidieert duurzaam en circulair vastgoed al en dit kan in de toekomst steeds belangrijker worden. Met alle veranderingen in subsidieland is het van belang goed op de hoogte te blijven. Daarom zijn er korte lijntjes en informeert Van Benthem GMM Luchttechniek altijd zo dat zij zelf klanten kunnen informeren. Subsidies zijn toch vaak tijdelijk regelingen, hierdoor is het echt aan te raden snel te handelen.

Wilt u meer weten?

Bent u geïnteresseerd geraakt in onze duurzame luchttechniek?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Over GMM Luchttechniek?

Wij zijn in ruim 60 jaar uitgegroeid tot specialist in luchttechniek. Van fabricage, levering en montage van luchtkanalen tot en met complete afzuig- en ventilatiesystemen. GMM Luchttechniek werkt met ervaren specialisten en draagt zorg voor het op juiste wijze verhelpen van uw stof-, damp- of ventilatievraagstuk.

Meer over GMM

Contact

Heeft u een vraag over dit artikel?

Neem contact met ons op. We maken graag kennis met u en vertellen alle in- en outs van ons werk.

Contact opnemen

Joop Winkster

Projectleider

Harold Nijhof

Projectleider

Verder lezen in de kennisbank

Alle artikelen bekijken

Gebouwbeheersysteem: De toekomst van efficiënt gebouwbeheer

Een GBS is een softwarematige oplossing waarmee verschillende faciliteiten in een gebouw centraal kunnen worden beheerd en gecontroleerd.

Lees verder

Luchtkwaliteit in kantoren: Het belang van een gezond binnenklimaat

Luchtkwaliteit in binnenruimtes speelt een cruciale rol in het welzijn en de gezondheid van degenen die er verblijven. De kwaliteit van de binnenlucht wordt beïnvloed door een verscheidenheid aan factoren, waaronder verontreinigingen.

Lees verder

Natuurlijke ventilatie: Duurzame oplossingen voor gezonde gebouwen

Natuurlijke ventilatie, een kernonderdeel van het Earth, Wind & Fire concept, gaat verder dan het eenvoudigweg openzetten van ramen. Het maakt gebruik van de intrinsieke krachten van aarde, wind en zon om de luchtkwaliteit in gebouwen te optimaliseren.

Lees verder