Warmteterugwinunit (WTW-unit)

Een energiezuinige manier van ventileren

De warmteterugwinunit (WTW-unit) oftewel de WTW-unit is een energiezuinige manier van ventileren. De WTW-unit hergebruikt warme lucht uit een gebouw om verse buitenlucht te verwarmen. Zo gaat er geen energie verloren!

De WTW-unit voert dus net als mechanische ventilatie vervuilde lucht af en voegt verse lucht toe. Het grote verschil is dat de WTW-unit gebruik maakt van een warmtewisselaar om de verse lucht te verwarmen of koelen met de restwarmte of koud van de afgevoerde lucht. Dit zorgt ervoor dat alle energie hergebruikt wordt en verse lucht op de juiste temperatuur de ruimte binnenkomt.

Waarom WTW?

Veel bedrijven verspillen geld door inefficiënte ventilatie. Energie gaat verloren doordat verwarmde of gekoelde lucht naar buiten wordt geblazen. Bestaande ventilatiesystemen zuigen namelijk vaak lucht af en voegen dan weer verwarmde of gekoelde buitenlucht toe. Met een WTW-unit haalt u alle energie uit de binnenlucht doordat deze lucht gebruikt wordt om de verse lucht mee te verwarmen. ’s Zomers werkt dit juist andersom, de WTW-unit kan dan juist zorgen voor relatief koude lucht. Naast de energiebesparing biedt een WTW-unit ook meer gerief in uw kantoor, school of werkplaats. Doordat de lucht reeds verwarmd binnenkomt voorkomt u ongemakken als koude luchtstromen en temperatuurverschillen.

De voordelen op een rij

  • Energiebesparend
  • Duurzaam
  • Eén centraal systeem
  • Gelijkmatige verwarming

Hoe werkt het?

Een warmteterugwinunit wint letterlijk de warmte of koud terug uit de af te voeren lucht. Het principe is dat de verwarmde binnenlucht door de unit wordt geleid, hierbij wordt de warmte onttrokken aan de lucht en gebruikt om verse lucht te verwarmen. Dit wordt gedaan door middel van een warmte wisselaar. Zo wordt de warmte of koude overgedragen zonder dat de vuile en verse lucht vermengd raken.

Toepassing

Een WTW-Unit is flexibel inzetbaar. Hierdoor is er voor ieder type gebouw, van school of kantoor tot een productiehal de mogelijkheid een WTW-unit te plaatsen. GMM luchttechniek kan zowel kleine- als grote installaties installeren en onderhouden.

De kosten

De aanschafkosten van een WTW-unit zijn hoger dan die van een traditioneel mechanisch ventilatiesysteem. Het grote voordeel van een WTW-Unit is echter de uiteindelijke energiebesparing. Doordat u energie hergebruikt bespaart u aanzienlijk op uw energiekosten. Een warmteterugwinunit draagt dus bij aan de duurzaamheid van uw gebouw en bespaart energiekosten. De eenmalige aanschafkosten en onderhoudskosten zijn afhankelijk van grootte en vermogen van uw installatie.

Het onderhoud

Bedrijven vergeten vaak het belang van onderhoud voor hun ventilatiesysteem. Om uw WTW-unit optimaal te laten functioneren is regelmatig onderhoud zeker nodig. Dit onderhoud is bijvoorbeeld het vervangen van de filters, maar ook het compleet reinigen van het aan- en afvoer systeem van de WTW-unit. Naast levering en installatie van WTW-units kan GMM luchttechniek ook periodiek onderhoud leveren voor uw WTW-unit.

Over GMM Luchttechniek?

Wij zijn in ruim 60 jaar uitgegroeid tot specialist in luchttechniek. Van fabricage, levering en montage van luchtkanalen tot en met complete afzuig- en ventilatiesystemen. GMM Luchttechniek werkt met ervaren specialisten en draagt zorg voor het op juiste wijze verhelpen van uw stof-, damp- of ventilatievraagstuk.

Meer over GMM

Contact

Heeft u een vraag over dit artikel?

Neem contact met ons op. We maken graag kennis met u en vertellen alle in- en outs van ons werk.

Contact opnemen

Rutger Visch

Algemeen manager

Dick Visch

Directeur

Verder lezen in de kennisbank

Alle artikelen bekijken

Gebouwbeheersysteem: De toekomst van efficiënt gebouwbeheer

Een GBS is een softwarematige oplossing waarmee verschillende faciliteiten in een gebouw centraal kunnen worden beheerd en gecontroleerd.

Lees verder

Luchtkwaliteit in kantoren: Het belang van een gezond binnenklimaat

Luchtkwaliteit in binnenruimtes speelt een cruciale rol in het welzijn en de gezondheid van degenen die er verblijven. De kwaliteit van de binnenlucht wordt beïnvloed door een verscheidenheid aan factoren, waaronder verontreinigingen.

Lees verder

Natuurlijke ventilatie: Duurzame oplossingen voor gezonde gebouwen

Natuurlijke ventilatie, een kernonderdeel van het Earth, Wind & Fire concept, gaat verder dan het eenvoudigweg openzetten van ramen. Het maakt gebruik van de intrinsieke krachten van aarde, wind en zon om de luchtkwaliteit in gebouwen te optimaliseren.

Lees verder