Samen werken aan schone lucht in scholen

Een interview met Martin Heutink over schoolventilatie

Eerst even een stuk terug in de tijd, want hoe is Martin eigenlijk bouwkundig adviseur van meer dan 20 scholen geworden?

Een toevalstreffer

Toen zijn kinderen klein waren is Martin betrokken geraakt bij het bestuur van hun basisschool. Hier is hij eerst als vrijwilliger en bestuurder bezig geweest met het beleid van de school. Vanuit zijn achtergrond als bouwtechnisch adviseur heeft hij de school door de jaren heen van advies voorzien en natuurlijk meegedacht aan bouwtechnische aanpassingen en oplossingen.

“Het sprak mij erg aan om actief te zijn in de school. Bouwtechnische aanpassingen hebben direct hun weerslag op het welzijn van de kinderen, daarom vind ik het zo mooi om te kunnen helpen.”

Toen Martin een paar jaar geleden van baan wisselde hakte hij de knoop door. Vanaf nu wilde hij zijn werk gaan maken van het adviseren van scholen. Nu is hij één dag per week actief als zelfstandig adviseur voor verschillende scholen in de regio Zwolle. Vanuit zijn eigen expertise als bouwkundig adviseur adviseert hij scholen.

“Vanuit de behoefte van scholen bepaal ik samen met het schoolbestuur en gemeenten wat er nodig is en vooral wat mogelijk is.”

Wake-up call

De noodzaak tot verandering bij scholen bleek de afgelopen jaren ineens heel groot. Door de coronacrisis werd iedereen zich ineens bewust van het belang van ventilatie in scholen. Jarenlang is hier weinig tot niets mee gedaan, nu wilden en moesten schoolbesturen ineens de ventilatie aanpakken.

“Goed onderwijs geven is belangrijk, maar de omgeving waarin dat onderwijs gegeven wordt draagt daar zeker aan bij!”

Dit urgente probleem van ventilatie had volgens Martin al veel eerder aangepakt moeten worden. Slechte lucht heeft nou eenmaal een negatieve invloed op de gezondheid en de leerprestaties van mensen. Tien jaar geleden was er het project ‘frisse scholen’, hier hebben scholen te weinig mee gedaan. Vaak was dit uit budgettaire overwegingen, het geld kan nou eenmaal maar één keer uitgegeven worden. Nu de noodzaak van ventilatie eindelijk echt is doorgedrongen helpt de overheid gelukkig mee door subsidie te verstrekken. Deze subsidie maakt het mogelijk om het ventilatievraagstuk van veel scholen echt op te lossen.

Schoolbesturen hebben van ventilatie en bouwkunde minder kaas gegeten. Martin is hierin een belangrijke rol gaan vervullen. Hij is op locaties metingen uit gaan voeren. Op een aantal scholen was de luchtkwaliteit ondermaats. Hiervoor moesten direct stappen gezet worden. Voor sommige scholen moest een plan opgesteld worden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarnaast regelt Martin de subsidie aanvragen en legt hij contact met bijvoorbeeld de gemeente.

“De eerste subsidie kwam beschikbaar op 4 januari 2021, diezelfde dag nog heb ik de eerste aanvragen ingediend.”

Ieder zijn vak

Het opstellen van een klimaatbeheersingsplan doet hij natuurlijk niet alleen. Martin is als bouwkundig adviseur gespecialiseerd in de bouwtechnische kant, het installatietechnische is dan weer niet zijn ding. Vandaar dat hij hiervoor samenwerkt met betrouwbare partners. Zo kan iedereen vanuit zijn kracht werken.

Martin ziet dat scholen vaak centraal in gemeenschappen staan en generaties vaak naar dezelfde scholen gaan. Vanuit deze betrokkenheid vindt hij het belangrijk lokale partijen te betrekken bij de renovatie van zo’n gebouw. Zo is hij vorig jaar ook in contact met gekomen met GMM Luchttechniek. Bij een project voor meerdere scholen in de omgeving van Vaassen heeft hij contact gelegd met meerdere plaatselijke bedrijven. GMM Luchttechniek viel hier direct op door het goed uitgewerkte plan, duidelijke traject en persoonlijke en professionele benadering.

“GMM Luchttechniek presenteerde niet alleen een luchttechnische oplossing, maar een totaalpakket. Wat mij het meest opviel was hoe betrokken zij waren bij deze projecten. Bij het eerste contact werd mij duidelijk dat dit dé partij was voor dit project.”

Ontzorgen

Het meest opvallende aan de samenwerking vond Martin de betrokkenheid van GMM Luchttechniek.

“Ze hebben echt alles tot in de puntjes verzorgd en uitgewerkt, zelfs het contact met de aannemers hebben ze op zich genomen.” Daarnaast viel het Martin op dat ze precies volgens plan werkten en zeer nauwkeurig te werk gingen. Daarbij waren de plannen van GMM Luchttechniek realistisch, ze konden voor iedere situatie en budget een luchttechnische oplossing bedenken.

Maatwerk

Juist het maatwerk van GMM Luchttechniek maakt de samenwerking voor Martin zo attractief. Ieder schoolgebouw is anders, sommige gebouwen zijn nieuw en moeten nog jaren mee, andere schoolgebouwen moeten binnen tien jaar worden vervangen. Zo kun je wel in iedere school de meest uitgebreide klimaatsystemen aanleggen, maar het moet ook realistisch zijn. Als een schoolgebouw over een paar jaar vervangen wordt, heeft dit geen zin. Dan ga je kijken of er andere oplossingen zijn. GMM Luchttechniek bleek hierin de ideale partner te zijn. Per school en per budget werd een oplossing gevonden om toch de optimale luchtkwaliteit te garanderen. Een voorbeeld van een meer korte termijn oplossing is bijvoorbeeld het plaatsen van airconditioning. Hier is Martin niet per se voorstander van, maar in combinatie met zonnepanelen is dit toch een goede en duurzame oplossing.

“Want ook als een school over een paar jaar gesloopt wordt, verdienen de kinderen die er nu zitten wel schone lucht.”

Martin is vooral trots op de nieuwe klimaatbeheersing voor twee monumentale schoolgebouwen in de regio. Bij deze samenwerking met GMM Luchttechniek zijn twee scholen van 100 jaar oud voorzien van de modernste luchttechniek. GMM Luchttechniek verzorgde het gehele project en heeft optimale klimaatbeheersing gerealiseerd, zonder iets af te doen aan het karakter van deze monumentale gebouwen. Nu zijn de scholen volgens Martin klaar om nog 100 jaar mee te gaan. Deze moderne installaties zijn niet alleen goed qua ventilatie en klimaatbeheersing, maar zijn ook qua duurzaamheid optimaal.

Toekomst

Na de coronaperiode drukt nu namelijk de energiecrisis zwaar op de begroting van veel scholen. De laatste weken krijg ik dan ook steeds meer vragen over verduurzaming. De energieprijzen zijn zodanig dat scholen haast wel moeten verduurzamen. Voor mij is dit een mooie gelegenheid om scholen niet alleen kortstondig te helpen, maar om langdurige oplossingen te bedenken. Dit betekent bijvoorbeeld niet alleen de ventilatie verbeteren, maar bijvoorbeeld het tegelijkertijd plaatsen van een warmte-terugwin-unit. Zo kan ik, samen met GMM Luchttechniek, een totaaloplossing bieden voor verduurzaming én ventilatie.

Martin Heutink
Projectleider bij Van Norel bouwgroep / Eigenaar Heutink Bouwmanagement

SUVIS-regeling

Om scholen zo snel mogelijk de ventilatie op orde te laten hebben heeft de overheid de SUVIS subsidie regeling in het leven geroepen. Deze subsidie voor ventilatie in scholen is tijdens de corona crisis opgetuigd en loopt nog steeds.

Voor scholen betekent deze SUVIS dat 30% van de kosten voor ventilatie overgenomen kan worden.

Kostenverdeling:

  • De overheid: 30 %
  • School: 70 % *

* Sommige gemeenten dragen ook een percentage bij.

Over GMM Luchttechniek

Wij zijn in ruim 60 jaar uitgegroeid tot specialist in luchttechniek. Van fabricage, levering en montage van luchtkanalen tot en met complete afzuig- en ventilatiesystemen. GMM Luchttechniek werkt met ervaren specialisten en draagt zorg voor het op juiste wijze verhelpen van uw stof-, damp- of ventilatievraagstuk.

Meer over GMM

Contact

Heeft u een vraag over dit artikel?

Neem contact met ons op. We maken graag kennis met u en vertellen alle in- en outs van ons werk.

Contact opnemen

Joop Winkster

Projectleider

Floris Visch

Technisch manager

Verder lezen in de kennisbank

Alle artikelen bekijken

Gebouwbeheersysteem: De toekomst van efficiënt gebouwbeheer

Een GBS is een softwarematige oplossing waarmee verschillende faciliteiten in een gebouw centraal kunnen worden beheerd en gecontroleerd.

Lees verder

Luchtkwaliteit in kantoren: Het belang van een gezond binnenklimaat

Luchtkwaliteit in binnenruimtes speelt een cruciale rol in het welzijn en de gezondheid van degenen die er verblijven. De kwaliteit van de binnenlucht wordt beïnvloed door een verscheidenheid aan factoren, waaronder verontreinigingen.

Lees verder

Natuurlijke ventilatie: Duurzame oplossingen voor gezonde gebouwen

Natuurlijke ventilatie, een kernonderdeel van het Earth, Wind & Fire concept, gaat verder dan het eenvoudigweg openzetten van ramen. Het maakt gebruik van de intrinsieke krachten van aarde, wind en zon om de luchtkwaliteit in gebouwen te optimaliseren.

Lees verder